Paar tips die ik ooit van Geert Huinink heb geleerd

Bediscussieer hier non-FL onderwerpen over produceren.
Gebruikersavatar
MvR
Moderator
Moderator
Berichten: 8036
Lid geworden op: zo 03 feb 2008 18:11
Soundcloud: https://soundcloud.com/markvanrijswijk
Locatie: Waddinxveen

Paar tips die ik ooit van Geert Huinink heb geleerd

Ongelezen bericht door MvR »

Tijdens mijn opleiding van Sound Education Nederland heb ik ook een les gehad van Geert Huinink. Voor wie niet bekend is: dit is dé man die in de beginjaren van DJ Tiësto (Tijs Verwest) de platen van hem heeft gemaakt. Samen met Tijs vaak, maar ook andere producers hebben voor Tijs muziek gemaakt. Maar veel zijn door Geert alleen geproduceerd.

Laat ik beginnen met de persoon zelf. Geert is een zweverige man. Hij is, net als wat meer mensen hier, een spiritueel persoon. Dit betekent dat je dat ook terug hoort in de muziek die hij maakt. Daarmee volgt tip 1. Let wel, Geert is een trance producer, dus eigenlijk gelden al deze tips voor dat genre.

- Tip 1. Zorg ervoor dat er organische geluiden in je arrangement zitten. Hiermee bedoelt hij dat het slim is om bijvoorbeeld onder een supersaw lead een trompet of viool te spelen. Op de achtergrond weliswaar, maar het gaat om de textuur van de sound die de mix opvult.

- Tip 2. Zorg ervoor dat geen geluiden, op je kickdrum en wat percussie na, statisch zijn. Dit lijkt op tip 1, maar hiermee bedoelt hij dat je bijvoorbeeld een lichte phaser op je leads of zelfs je hihats kan zetten om wat beweging in je mix te krijgen.

- Tip 3. Gebruik alleen compressie op drums. Persoonlijk vind ik dit een heel outdated advies en we hebben in de les daar ook flink over gediscussieerd, maar hij staat erop. Hij wil koste wat kost de dynamiek bewaren in het synth- en instrumentwerk. Ik begrijp dat, maar daarna begon hij over synths distorten, terwijl dat eigenlijk je dynamiek alleen maar meer verstoort. Enfin, dit was een tip van hem. Ergens snap ik hem, maar hij sprak zichzelf wel tegen.

- Tip 4. Gebruik reverb en delay sends. Gooi niet op elk mixerkanaal een andere reverb en delay, maar route je geluiden naar sends toe, zodat je gehele track in dezelfde "ruimte" blijft. Dit is een hele goede tip die niet alleen sonisch werkt, maar ook CPU besparend is. (zeker in zijn tijd handig.) Ik betrap mezelf nog weleens op het feit dat ik liever op elk mixerkanaal een reverb zet, maar dat doe ik dan omdat ik bijvoorbeeld de reverb daarna compressie wil geven of zelfs wil sidechainen. Waar ik wel op let, en dat is dankzij deze tip, is dat ik in ieder geval dezelfde reverb plugin pak met vrijwel dezelfde settings. Als ik wat settings aanpas, is dat puur een creatieve oplossing.

- Tip 5. Hij is een sterke gelover in 432Hz tuning. Ik niet. Tijs was dat ook niet. Trek je eigen conclusie. Next.

- Tip 6. Layeren, layeren, layeren. In alles. Drums, synths, pads, sfx. Ook dit is een wat gedateerde tip, omdat veel samples uit samplepacks tegenwoordig al veel lagen bevatten. Vroeger werden sweeps et cetera met de hand gemaakt. Alleen een white noise sweepje is saai, dus werden er laagjes gemaakt met bijvoorbeeld een sneller wordende LFO gelinkt aan een pitchknop van een synth. Zoals ik al zei: veel samples zijn al gelayerd tegenwoordig, dus deze tip, wijs dat hij is, is een beetje gedateerd. Het klopt nog wel zeker voor synths, maar dat is tip 7.

- Tip 7. Layer je synths en zorg dat elke laag zijn eigen karakter heeft. Zoals in tip 1 besproken is het slim om een organisch instrument te layeren met je andere synthwerk. Maar als je bijvoorbeeld een supersaw stack maakt, dan moet elke laag van die stack ook een eigen karakter hebben. Zo kun je bijvoorbeeld een toplaag hebben die wat minder detune heeft, maar aardig distorted is. Daaronder plaats je dan een flink gedetunede supersaw die de stereobreedte van de layer opvult. Dan plaats je een tuba in het laag bijvoorbeeld om de lage harmonischen op te vullen. Elke laag heeft zijn doel.

Er waren nog wel wat meer kleine tips, maar die kan ik me niet zo goed herinneren. Dit zal in ieder geval vast al een hoop helpen!
Gebruikersavatar
Fred-E Skywalker
Moderator
Moderator
Berichten: 5548
Lid geworden op: di 16 sep 2008 0:13
Soundcloud: www.soundcloud.com/fred-e-skywalker
Locatie: Groningen.
Contacteer:

Re: Paar tips die ik ooit van Geert Huinink heb geleerd

Ongelezen bericht door Fred-E Skywalker »

BEDANKT! Thanks for sharing MvR!

-FS-
Bezoek website: www.fredvdwerf.nl
Ajna
Grandmaster
Grandmaster
Berichten: 4667
Lid geworden op: do 24 mei 2007 23:15

Re: Paar tips die ik ooit van Geert Huinink heb geleerd

Ongelezen bericht door Ajna »

Ondanks het meer over het trance genre gaat, heb ik dit toch wel met interesse gelezen, thanks!
Gebruikersavatar
e-Gloomy-nations
Grandmaster
Grandmaster
Berichten: 21010
Lid geworden op: zo 22 jan 2006 19:33
Soundcloud: https://soundcloud.com/gloomer2000
Locatie: Belgium
Contacteer:

Re: Paar tips die ik ooit van Geert Huinink heb geleerd

Ongelezen bericht door e-Gloomy-nations »

Super, moeilijk voor mij te begrijpen momenteel.. maar als 't enigzins gaat, zal ik me er eens in verdiepen.

Thnx.

Fijne zonnige dag allemaal.

Jan.
Youtube :
http://www.youtube.com/user/Gloomer2000

Soundcloud :
https://soundcloud.com/gloomer2000

Discography, free downloads :
https://gloomer2000.bandcamp.com/music

Gloomy's Blog :
https://messagefromone.blog
Gebruikersavatar
Seva Randeep Sing
Fruity Captain
Fruity Captain
Berichten: 335
Lid geworden op: wo 28 aug 2019 21:10
Soundcloud: https://soundcloud.com/sevarandeep
Contacteer:

Re: Paar tips die ik ooit van Geert Huinink heb geleerd

Ongelezen bericht door Seva Randeep Sing »

Dit is ook prima te gebruiken voor andere genres. Veel van deze tips gebruik ik al:-) Leuk om te lezen en bedankt voor het opschrijven :-)
"“When you find yourself on the side oft he majority, you should pause and reflect." -Mark Twain
Plaats reactie