Tips en truucs voor verschillende stijlen o.a. Hardstyle

Bediscussieer hier non-FL onderwerpen over produceren.
The Darkestmind
Newbie
Newbie
Berichten: 34
Lid geworden op: di 07 aug 2012 9:35
Locatie: Hoogeveen

Tips en truucs voor verschillende stijlen o.a. Hardstyle

Ongelezen bericht door The Darkestmind » di 07 aug 2012 12:32

Mensen hier even een aantal tips en truucs over onderwerpen die keer op keer weer opnieuw aan de orde komen, om te beginnen met:

Hoe maak ik een Hardstyle kick?
Ik denk dat er verschillende ideeen achter een kick kunnen zitten. Als eerste moet je weten wat voor kick je wilt hebben.
Om even als voorbeeld te nemen de raw kicks van zatox en de zogenaamde clean 'Nu style' Kicks. Als je weet wat voor kick je wilt hebben weet je ook een beetje wat voor geluid je wilt.
Ik zou een paar tracks uitzoeken met een soort gelijke kick en luisteren hoe die kick dan klinkt en hoe raw de tail is.
Een kick bestaat in mijn ogen uit 3 elementen ik zal het proberen uit te leggen:

De punch is het aanvallende 'tak' of 'tok' geluid aan het begin van de kick. Dit is het gedeelte waar de kick mee begint.

De bass spreekt voor zich deze zorgt voor de bass en bij de stijl die tegenwoordig gebruikt word, veranderd de bass van hoogte.

De Tail is het geluid dat achter de tok aankomt, deze is zeer bepalend qua sound wat je creert voor de kick.
Dit geluid kan je een echte raw stijl geven ( Zatox - My life ), maar ook de clean sound waar ik het over had ( Headhunterz - Power of the mind )

Om de kick tot 1 geheel te maken moet je zorgen dat de tail soepel overloopt in de tok, als dit geheel goed klinkt heb je in principe de sound die je wilt hebben, alleen mist de bass nog.
Als je de bass eronder wilt zetten moet hij uiteraard lekker dreunen maar dit moet niet het geluid van de tok/tail wegdrukken, om de 3 elementen 'in bedwang te houden' maak je gebruik van compressors die zorgen ervoor dat geluiden niet overheersen dit geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld de tail wat meer power te geven.
Als je een kick wil die steeds van hoogte veranderd is belangrijk dat je tok op dezelfde hoogte blijft en je enkel de bass en de tail van hoogte laat veranderen, zo zorg je ervoor dat de tok sound niet lelijk gaat klinken.
Belangrijk bij het maken van een kick is het gebruik van equalizing en distortion ( Voordat dit allemaal goed gaat ben je een paar 100 uur verder met oefenen ).
En dan is de kick klaar, ik gebruik zelf FL Studio hierin open ik edison en speel de hele kick 1 x af en neem die dan op, de samplle die hier uitkomt gebruik ik voor de track waar ik dan aan werk.
Enkele voorbeelden van goeie plugins om te gebruiken voor distortion/equalizing zijn:

Voor equalizing een standaard equalizing uit het programma wat je gebruikt in mijn geval Fruity Paramatic EQ 2, dit komt niet zo nauw als je maar de tonen kunt dempen of verhogen.

Voor distortion:

- Campelphat
- Ohmnicide
- Blood overdrive
- Mogelijk is ook dat de plugin waar je je kicks mee gemaakt hebt een geintegreerde distortion heeft dit werkt ook goed.

Ik gebruik zelf Hydra vst plugin voor mijn kick. De nummers die ik als voorbeeld gaf zijn puur om aan te geven wat ik met de bepaalde begrippen bedoel.
Er zijn heel veel verschillende plugins voor distortions en Equalizers het is maar net wat je zelf fijn vind.

Ik hoop dat jullie dit helpt, dit is voor hoever ik het voor mezelf duidelijk heb. Ik ben zelf nog steeds bezig met het uitvogelen hoe ik mijn kicks kan verbeteren.


Hoe kom ik aan vocals en hoe krijg ik deze op een goede snelheid?
Alle vocalen die je hebt kun je toepassen op elke stijl bijvoorbeeld een dance vocal wat rond de 128 bpm zitten kun je versnellen naar bijv 145-152 bpm ( Hardstyle ). FL studio heeft hier een heel mooi systeem voor.

Stap 1: Je laad de accapella in fl studio in de track. dan zie je de geluidsgolven van de accapella aan het begin van deze balk zie je een iccoontje deze klik je aan en hiertussen staan opties om de accapella een snelheid toe te wijzen ( Je weet de snelheid van de accapella door de accapella af te spelen en dan op het ritme van de accapella de tap functie te gebruiken van de bpm counter. )

Stap 2: Klik weer op hetzelfde iccoontje en hiertussen staat ook een optie om de accapella te stretchen naar een andere snelheid bijvoorbeeld 18 voor een hardstyle track. Ook kan het voorkomen dat de accapella bijvoorbeeld 122 bpm is en jou track 128 bpm moet worden hiervoor kun je ook deze functie gebruiken.

Nu klink je vocal precies hetzelfde alleen word de vocal sneller afgespeeld.
Een goede site voor de vocalen is http://www.acapellas4u.co.uk


De veel gestelde vraag, hoe maak ik een hardstyle screech?
Er zijn verschillende manieren om een hardstyle screech te maken, hierbij komen een aantal dingen kijken zoals:

- Tuning ( het detunen van de sound )
- Aanpassen van de attack etc.
- Delay
- Reverb
- Equalizing

Stap 1: De basis van een screech is een standaard Sawlead ( Zaagtant golven ) Deze ga je layeren en vervolgens detune je de verschillende lagen tot een goed klinkende detuned lead.

Stap 2: Je gaat de attack langer maken waardoor je al een beetje het screech geluid krijgt. Het geluid heeft op dat moment een korte periode nodig op het geluid te bereiken waardoor je de screech impact krijgt.

Stap 3: Je hebt nu een screech maar deze klinkt nog kaal dus die gaan we opvullen, dit doen we door gebruik van delay en reverb. Delay vertraag je het geluid, als je dit een beetje toevoegt vult het geluid waardoor het voller klinkt. Vervolgens gebruik je een kleine reverb waardoor het geluid voller gaat klinken.

Stap 4: Als de screech vol genoeg klinkt en je bent tevreden over het resultaat ga je bezig met de equalizer voordat je dit goed kan ben je heel wat uurtjes oefenen verder. Ik zelf persoonlijk vind het nog steeds lastig en ben soms uren aan het puzzelen voordat ik tevreden ben. Je dempt eventueel tonen die te hard klinken en je haalt de scherpe puntjes van de sound af.

En klaar is je screech


Ik heb hier even 3 dingetjes proberen uit te leggen, als jullie het niet snappen of vragen hebben stel ze gerust ik beantwoord ze met alle plezier.
Als er iemand suggesties heeft voor de uitleg van een sound vraag het gerust
I'm a hardstyle lover
I do what I do
I got my hand on the trigger
When it's pointing at you
To be a part of the hard
You got to pay the price
This is what I do
This is my life

Gebruikersavatar
MvR
Moderator
Moderator
Berichten: 7963
Lid geworden op: zo 03 feb 2008 18:11
Soundcloud: https://soundcloud.com/markvanrijswijk
Locatie: Waddinxveen

Re: Tips en truucs voor verschillende stijlen o.a. Hardstyle

Ongelezen bericht door MvR » di 07 aug 2012 12:58

er zijn verschillende manieren om een kick te maken. dit is er één van, maar resulteert vaak in een kick die niet lekker samen hangt.

mijn manier is een manier die vele pro's gebruiken. een 909 kick EQ'en en distorten. over and over. als je hem dan wilt pitchen knip je de punch los van de tail en pitch je de tail naar de gewenste noot. (Zany en HHZ doen dit bijvoorbeeld)

Gebruikersavatar
Binox
Fruity Master
Fruity Master
Berichten: 1045
Lid geworden op: zo 25 jul 2010 11:24
Locatie: BE
Contacteer:

Re: Tips en truucs voor verschillende stijlen o.a. Hardstyle

Ongelezen bericht door Binox » di 07 aug 2012 13:22

Ik zie dat je weet waarover je het hebt, de waarheid is echter wel dat een geschreven text niet ZO veel kan helpen.
Trouwens zin in een collabje? De HS-groep op dit forum is een beetje verwaterd aan het raken heb ik de indruk.
[soundcloud]http://soundcloud.com/binoxmusic/binox-garbage-to-art-defqon-1[/soundcloud]
http://soundcloud.com/binoxmusic

The Darkestmind
Newbie
Newbie
Berichten: 34
Lid geworden op: di 07 aug 2012 9:35
Locatie: Hoogeveen

Re: Tips en truucs voor verschillende stijlen o.a. Hardstyle

Ongelezen bericht door The Darkestmind » di 07 aug 2012 13:32

Binox schreef:Ik zie dat je weet waarover je het hebt, de waarheid is echter wel dat een geschreven text niet ZO veel kan helpen.
Trouwens zin in een collabje? De HS-groep op dit forum is een beetje verwaterd aan het raken heb ik de indruk.Collabje is lekker FLP's heen en weer sturen toch?
Ik ben wel in voor wat nieuwe energie voor HS
I'm a hardstyle lover
I do what I do
I got my hand on the trigger
When it's pointing at you
To be a part of the hard
You got to pay the price
This is what I do
This is my life

The Darkestmind
Newbie
Newbie
Berichten: 34
Lid geworden op: di 07 aug 2012 9:35
Locatie: Hoogeveen

Re: Tips en truucs voor verschillende stijlen o.a. Hardstyle

Ongelezen bericht door The Darkestmind » di 07 aug 2012 14:37

MvR schreef:er zijn verschillende manieren om een kick te maken. dit is er één van, maar resulteert vaak in een kick die niet lekker samen hangt.

mijn manier is een manier die vele pro's gebruiken. een 909 kick EQ'en en distorten. over and over. als je hem dan wilt pitchen knip je de punch los van de tail en pitch je de tail naar de gewenste noot. (Zany en HHZ doen dit bijvoorbeeld)Deze manier heb ik vaker uitgeprobeerd het probleem waar ik echter tegenaan loop is dat er een gat valt achter de punch waar het volume iets zakt en dan de tail. Hierdoor krijg ik een soort sidechain op de kick. En het iritante hiervan is dat het 'gat' in die kick korter word als je de bass omhoog gooit en groter als je hem omlaag gooit. Hierdoor klinkt het onnatuurlijk.

Ik zeg niet dat het niet werkt want dat doet het zoiezo wel, maar met mijn kennis krijg ik geen natuurlijke kick.
Ik ben zelf ook nog steeds een producer die alles aan het uitvogelen is, het enige verschil met een echt beginnende producer is dat ik al redelijk veel kennis heb.
I'm a hardstyle lover
I do what I do
I got my hand on the trigger
When it's pointing at you
To be a part of the hard
You got to pay the price
This is what I do
This is my life

Gebruikersavatar
MvR
Moderator
Moderator
Berichten: 7963
Lid geworden op: zo 03 feb 2008 18:11
Soundcloud: https://soundcloud.com/markvanrijswijk
Locatie: Waddinxveen

Re: Tips en truucs voor verschillende stijlen o.a. Hardstyle

Ongelezen bericht door MvR » di 07 aug 2012 15:48

dat is een kwestie van juiste compressie tussendoor.

Gebruikersavatar
ThoraxMusic
Fruity Loopist
Fruity Loopist
Berichten: 122
Lid geworden op: do 07 apr 2011 16:44

Re: Tips en truucs voor verschillende stijlen o.a. Hardstyle

Ongelezen bericht door ThoraxMusic » di 07 aug 2012 15:52


Gebruikersavatar
dj donkey kong
Fruity God
Fruity God
Berichten: 3053
Lid geworden op: za 10 dec 2011 20:35
Locatie: zwolle

Re: Tips en truucs voor verschillende stijlen o.a. Hardstyle

Ongelezen bericht door dj donkey kong » di 07 aug 2012 20:30

@thoraxmusic die kick is inderdaad heel vet.
Echte sprookjes bestaan niet. Want het leven is al een groot sprookje.

fungoid
Fruity Beginner
Fruity Beginner
Berichten: 75
Lid geworden op: ma 06 aug 2012 15:03

Re: Tips en truucs voor verschillende stijlen o.a. Hardstyle

Ongelezen bericht door fungoid » di 07 aug 2012 20:50

Misschien een handige tip :


Probeer eens gebruik te maken van Microtonic , een erg goede vst voor het maken van lekkere dikke kicks.
Of haal je basis uit een Drumazon , deze laat je door Camelcrusher heen lopen , meteen daarna een EQ , dan weer een crusher , en weer EQ en het belangrijkste is : Het luisteren en begrijpen wat er gebeurd door de EQ te gebruiken.

Wanneer je dit in de gaten hebt , en ik zal later ook een kleine wav uploaden met een uitleg in foto's e.d. ik ben nu op het moment druk maar wanneer ik meer tijd heb wil ik graag wat kennis uitwisselen.

En als een goede kick maken niet lukt , dan kun je altijd nog gebruik maken van samples ... zelfs pro's doen dit , lang niet allemaal maar er zijn er zat !

En een goede kick maken is een van de moeilijkere zaken die er zijn ...
intro-melodie-couplet-refrein-bridge-couplet-refrein-bridge-refrein-refrein-outro

http://www.youtube.com/watch?v=YWHrYJEGnBc mijn 1e trance track..

Plaats reactie